Maja

Maja


Maja är en underbar liten katthona som under en längre tid

strövat omkring ensam och frusen i en av Luleås ”förorter”.

Vi lyckades till slut få in henne och upptäckte då att hon var dräktig.

Maja fick ett underbart stödhem och allt tycktes äntligen vända för

denna lilla olycksdrabbade kisse. Maja blev tryggare och började

alltmer lita på människor igen medan dräktigheten förlöpte som

den skulle.


Första kattungen, Sonic, föddes utan problem och stödhusse var

hela tiden med och såg till att Maja mådde bra. Då inget mer hänt

under flera timmar tog vi henne till veterinär och efter röntgen

konstaterades att den andra ungen låg i helt fel läge och den skulle

inte kunna födas fram naturligt. Dessutom upptäcktes att någon

hade skjutit Maja och hon har därför en luftgevärskula kvar i huden,

något som inte går att göra något åt. Hon hade bara ”tur” att den

inte trängt djupare och gjort större skada.


Men nu var goda råd dyra. Maja hade nyfödde Sonic som behövde henne och enda chansen att rädda Maja och förhoppningsvis även unge nr 2 var att förlösa henne med akut kejsarsnitt. Trots att detta kostsamma ingrepp skulle gräva djupa hål i Föreningens ekonomi så var Styrelsen rörande överens att Maja gått igenom nog med svårigheter på egen hand. Människan har skadat henne tillräckligt och detta var vår chans att återgälda henne för allt hon tvingats utstå. Operationen lyckades och vi jublade på Djursjukhuset i Gammelstad. Redan senare på kvällen fick nyopererade mamma Maja och hennes två pojkar, Sonic och Knuckles, åka hem med stödhusse igen.

Eftersom Maja var groggy efter operationen, pojkarna var små och speciellt Knuckles var lite medtagen efter narkosen så flaskmatade stödhusse de små bebisarna hela första natten. Dagen därpå lade han in en värmeflaska i korgen eftersom Maja inte riktigt förstod att hon var mamma och ungarna blev frusna så fort hon gick därifrån. Men så hände det som inte fick hända. Maja klämde

ihjäl Sonic då hon oavsiktligt lagt sig på honom. Stödhusse jobbade febrilt för att få igång diandet och hålla värmen på Knuckles men inte ens det hjälpte. Dygn 3 låg även lille Knuckles död i korgen. Vi får aldrig veta vad som var orsaken till tragedin, allt vi vet är att stödhusse gjorde allt och mer därtill för att hålla de små bebisarna vid liv. Mest troligt är att bebisarna redan i livmodern skadades p.g.a. undernäring eller annat, något som ofta drabbar dräktiga utekatter.


Idag mår både Maja och stödhusse bättre och har börjat komma tillbaka till ett normalt liv efter förlusten av två små värdefulla liv, döpta efter stödhusses första TV-spelshjältar.