Tänk efter före

Tänk efter före


Funderar ni på att skaffa katt? Det gör ni rätt ​i tycker vi!


Att ha katt är otroligt givande, det kan många skriva under på. Kattägare mår bättre än andra människor – de lever längre, är gladare och mer harmoniska – det är vetenskapligt bevisat. Att öppna sitt hem för en katt eller fler innebär att man får ett underhållande sällskap, ett gott skratt minst en gång om dagen, en varm och mjuk päls att smeka, en finurlig kompanjon och en spinnande, tillgiven familjemedlem. Men, det är också ett stort ansvar och det finns ett antal saker man noga bör tänka igenom först.


Livslängd

Det är lätt att göra ett impulsköp när man ser en söt kattunge, men kom ihåg att en katt kan bli upp till 20 år gammal. Försök därför att tänka efter hur ert eget liv kommer att se ut om 5-10 år. Kommer ni att resa mycket? Ha långa arbetsdagar? Tänk i så fall igenom ert beslut mycket noga. Passar en katt in i era framtidsplaner? Är ni beredd att ta ansvar för en annan levande varelse i upp till 20 år? Om ni inte tveklöst kan svara ja, avstå hellre.


Allergier

Om ni inte är helt säker på att varken ni själva eller någon annan i hushållet är allergisk mot katt, gå och testa er först!


Har ni tid?

För att en katt ska må bra kräver den tid, omtanke och massor av kärlek. Om ni arbetar heltid samt har aktiviteter utanför hemmet flera kvällar i veckan eller ofta behöver resa bort bör ni överväga om ni över huvud taget ska skaffa en katt. Om man inte bor alltför trångt kan det vara en bra idé att skaffa två katter som har sällskap av varandra. Men kom ihåg att även två katter behöver sin matte/husse.


Pedant och lättväckt?

Katter är levande varelser som – när de inte sover eller mediterar – klättrar, hoppar, leker och undersöker. Mattor ligger sällan kvar på sin plats, ibland kan något åka i golvet, det blir nos- och tassavtryck på fönster och speglar, o.s.v. Ibland kräks de upp hårbollar eller mat som ätits för fort och det sker ofta på en matta eller i sängen. Precis som barn kan de stöka till. Många katter anpassar sig så småningom till ägarens dygnsrytm, men de är trots allt nattdjur och kan ibland ägna dygnets mörka timmar åt inte helt ljudlösa aktiviteter. Även detta är något ni som kattägare måste kunna acceptera.


När ni är bortrest

Har ni en pålitlig person som kan ta hand om eran katt när ni är bortrest? Om inte måste ni vara beredd att lämna katten till ett seriöst kattpensionat och ta den kostnaden.


Katthår

Alla katter fäller hår i större eller mindre utsträckning, inte bara på golvet utan även på möbler, på era kläder, i sängen, o.s.v. Detta är något som en kattägare måste acceptera. Mängden katthår kan dock delvis minskas genom regelbunden borstning.


Vässa klorna

Alla katter vässar instinktivt sina klor och även om det inte brukar vara några större problem att få dem att använda en klösbräda, så kan ”olyckor” hända. Ni bör alltså kunna tåla en eventuell reva i en tapet, möbel, e.d.


Rengöring av toalåda

En katt uträttar sina behov i en toalåda och nej, det luktar inte alltid så gott och kan bli lite skräpigt av kattsanden, men den måste hela tiden hållas ren och det är ni som ägare som måste ta ansvar för det.


Ekonomi

Även om en katt är billigare i drift än t.ex. en hund så måste man trots allt räkna med en del utgifter – mat av bra kvalitet, kattsand, årlig vaccination och eventuella andra veterinärbesök, leksaker och försäkring.


Ändrade familjeförhållanden

Även om man inte gärna vill tänka på att det förhållande man just nu har kan ta slut så bör man faktiskt göra det. Vad händer med katten om ni separerar? Om ingen av er tveklöst kan tänka sig att ta hand om katten själv, tänk efter en gång till. Vad gör ni om ni träffar en allergisk partner? Kommer ni att vilja göra er av med katten när ni får barn?


Är ni OK med allt det ovanstående? GRATTIS, ni är en riktig djurvän och kattälskare!


Då står ni inför ett antal val:


Huskatt eller raskatt?

En huskatt är helt enkelt en katt utan stamtavla. En raskatt kostar betydligt mer i inköp än en huskatt. En del kattraser har avlats fram för ett visst utseende eller vissa egenskaper. Ibland har detta gått över styr och skapar problem, t.ex. rinnande ögon och andningssvårigheter hos perserkatter med väldigt platt ansikte. Vissa raskatter sägs ha speciella egenskaper, t.ex. att siameser är mycket pratsamma, att birmakatter är lugna och tillgivna, o.s.v., men alla katter, oavsett ras, har så individuella personligheter att man oftast inte kan vara så kategorisk.


Kattunge eller vuxen katt?

Kattungar är otroligt söta, men kan vara ganska jobbiga. De måste uppfostras och man får räkna med att vilda lekar kan få en och annan prydnadssak eller tavla att åka i golvet. Man måste också vara på sin vakt och tänka på att allt som är farligt för ett barn, och lite till, också är farligt för en nyfiken kattunge. En katt kommer också upp på och in genom ställen där ett barn inte kan ta sig. En vuxen katt är oftast lite lugnare och har, på gott och ont, en ”färdig” personlighet, men då vet man i alla fall vad man får.


En eller fler?

Om alla i familjen arbetar heltid bör man överväga att skaffa två katter. De har då sällskap av varandra. Dock, det finns katter som inte gillar andra katter och mår bättre som ensamkatt.


Hane eller hona?

Hane eller hona är en smaksak. Hanar kostar lite mindre att kastrera, men i övrigt är det hugget som stucket. Myten att det ena könet är mer tillgiven än det andra, är just en myt. Om ni skaffar kattungar av olika kön måste man vara mycket observant på när de börjar bli könsmogna så det inte blir oplanerade kattungar. Om hanen och honan dessutom är syskon kan det bli problem med inavel.


Innekatt eller utekatt?

En utekatt lever ett riskfyllt liv – den kan bli överkörd, hamna i slagsmål med andra katter, bli förgiftad av t.ex. läckande kylarvätska, olja eller batterisyra, bli attackerad av lösspringande hundar, o.s.v. Men, om man bor i en lantlig miljö långt från större trafikerade vägar, gradvis vänjer kissen vid omgivningarna (efter att den blivit helt hemmastadd i sitt nya hem och med sina nya ägare, förstås) och inte släpper ut den vind för våg, kan det vara OK att låta katten få vara ute.


De flesta katter har inga problem med att anpassa sig till ett liv inomhus. Men såklart är ju drömmen att alla katter kunde få vara ute utan alla faror. En innekatt behöver uppmärksamhet och leksaker för att hålla sig aktiv, någonting att vässa klorna på och en i största allmänhet stimulerande innemiljö med möjlighet att hoppa, klättra och gömma sig. För att ytterligare höja livskvaliteten kan man försöka vänja katten vid att gå i koppel och sele – vissa kan lära sig det och andra inte. Ett absolut måste är dock att man vänjer katten vid att gå i sele o koppel inomhus först! Annars kan kisse få panik och slita sig eller åla sig ur selet när ni väl kommit ut.


Att näta in sin balkong, bygga en in-nätad uteplats eller åtminstone sätta upp någon form av nät eller galler för några fönster och/eller dörrar är också nästan ett måste. Annars finns risken att katten smiter eller trillar ned och skadas. Det är också skönt att kunna ha fönster öppna när det är varmt utan att behöva oroa sig för kissens säkerhet. Dessutom är det numera LAG på att om katter vistas ensamma på en balkong som är belägen mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller liknande för att förhindra katten från att falla ner. Öronmärk och kastrera er katt, oavsett om den är inne eller ute!


Långhår eller korthår?

Väljer man en långhårig katt måste man vara beredd på att lägga tid på pälsvård flera gånger i veckan, annars kan den långhåriga katten bli mycket tovig och rakning hos veterinären kan ibland vara enda utvägen. Men även en korthårig katt behöver borstas någon gång i veckan.


Tam eller skygg?

Det är naturligtvis enklast att ta en fullt tam och social katt, men om man har kattvana sedan tidigare och kan tänka sig att ta hand om en ”skyggis” eller två så får man så oerhört mycket tillbaka när den sakta, men säkert, börjar visa tilltro och tillgivenhet – inget är mer hjärtevärmande! Man måste dock ha massor av tålamod och inte ge upp eftersom det kan ta lång tid - ibland mer än ett år! – innan kissen känner sig trygg nog att lita på en tvåbeningar. Ni måste också vara medveten om att det för många katter, och speciellt de skyggare individerna, är en enorm omställning att hamna i den främmande och därmed kanske skrämmande miljön som ett nytt hem innebär. Under processen får man räkna med att bli utfräst titt som tätt, att det kan hända olyckor vad gäller lådbestyren, att bli betraktad med stor misstänksamhet och få blickar som säger: "Kom inte närmare, för då...." Men, den dagen missen till slut går med på att bli klappad, upplyft, eller hoppar upp i ert knä, då vet ni att det har varit värt det!


När ni väl bestämt er är det bara att sätta igång och leta – annonser i tidningar och på Internet, vänner och bekanta samt, inte att förglömma, katthem och liknande organisationer.


Om ni aldrig haft katt tidigare rekommenderar vi varmt att ni skaffar så mycket information ni bara kan innan kattköpet – köp böcker om katter, leta information på Internet, läs katt-tidningar, prata med andra kattägare – allt för att ni ska vara så väl förberedd som möjligt.


Lycka till, och glöm aldrig att er katt ska vara en fullvärdig familjemedlem i många år framöver!