Hittat en katt

Hittat en katt?


Har ni hittat en katt som inte tycks höra hemma någonstans?

Börja alltid med att försöka ta reda på om katten har en ägare då många som kontaktar föreningen har hittat en katt som de tror är hemlös.


Är katten mager, smutsig och tufsig i pälsen - då kan den mycket väl vara hemlös. Likaså om katten är mycket skygg.

En relativt social och kelig katt som går att klappa och kanske även lyfta har förmodligen, eller har åtminstone haft, ett hem. Den kan dock vara bortsprungen och hittar inte hem igen.


Om katten är skadad eller sjuk bör den tas till närmaste veterinär. Om katten är mycket skygg kan en fälla hyras, t.ex. från oss, för att försöka fånga in den.


Här får ni tipsen innan ni kontaktar oss!


Kontrollera om katten har  ID-tatuering i vänster öra (Lys med en ficklampa på baksidan av örat det blir lättare att se tatueringen) kolla om katten har ett halsband med uppgift om ägare.

Gå även runt i området där katten hittades för att se om det finns efterlysningar uppsatta. Ta foto på katten lappa i närområden som på till exempel: mataffärer, i zoo-affärer, på djurkliniker, vid busshållplatser och på andra ställen där folk rör sig.

Kolla på olika hemsidor för efterlysta katter, kolla Blocket och Facebook


​Annonsera på Blocket under Efterlysningar och på Facebook.


Om katten kommer regelbundet,  ett köp ett billigt katthalsband (med säkerhetsspänne) som det går att skriva på eller har en liten kapsel där kontaktinfo kan förvaras. Skriv t.ex. ”Om du äger denna katt, var vänlig ring (ert eget telnr)” och sätt sedan på katten halsbandet. Om katten har ett hem dit den går bör ägaren rimligtvis höra av sig om katten kommer hem med halsbandet på sig.


Annonsera på olika katthems/föreningars webbplatser . Skicka ett mail till oss på adress info@kattinorr.se så lägger vi in en annons så fort vi kan.


Om det inte finns en ID-tatuering kan katten ha ett chip. Detta kan kontrolleras med scanner av veterinär, polis eller katthem eller av oss i Föreningen. Om det finns en tatuering eller chip, sök på DjurID.se.

https://hundar.skk.se/agarreg/


SVERAK har också ett register:

https://www.id-registret.se/soka-id-nr/


Nytt från 1 januari 2023, Jordbruksverkets register:

https://etjanst.sjv.se/tasspub/#/Anmäl till polisen att ni hittat en katt som tycks sakna ägare. Be polisen registrera katten som upphittad.


Om detta inte ger resultat – kontakta polisen på nytt och/eller till föreningen/katthem.


Glöm inte att meddela alla ni engagerat, om den upphittade katten hittat hem igen!