Därför ska du kastrera din katt

Därför ska du kastrera din katt!


Ska man kastrera sin han- eller honkatt? Det är en vanlig fråga. Många avstår från att kastrera sin katt i tron att katter mår bäst av att vara okastrerade. Men ska du inte använda din katt i avel finns flera bra skäl att överväga kastration. Det finns en hel del nackdelar med att ha en katt okastrerad, både för ägare och för katten.


Okastrerad hona

En hona som är okastrerad löper med jämna mellanrum. Vissa honor löper sällan, andra honor löper ofta. I de fall honan går utomhus finns en stor risk att du drabbas av oplanerade kattkullar. Det gäller att ligga steget före redan när katten är ung då många honor kan bli dräktiga redan vid sex månaders ålder. Det är en ålder då honan varken är mentalt eller fysiskt mogen att bli mamma.


En honkatt blöder inte när den löper

En katthona blöder inte som en hund gör när den löper. Det beror på att honan inte får ägglossning vid löpet. Ägglossningen inträffar istället först vid parningen. När honan löper går hon hukad med svansen åt sidan och rullar runt på golvet eller marken medan hon högt ropar åt sig trånande hanar. Under denna period äter hon inte speciellt mycket. Honor som löper ofta magrar av, blir rastlösa, tappar päls och mår inte speciellt bra. Vissa honor urinmarkerar dessutom både inomhus och utomhus under löpet. Under den här tiden får matte och husse räkna med att få sin nattsömn störd.


Kastrering av honkatt

Ska du inte avla på din honkatt kan det vara en bra idé att kastrera den. Att kastrera en hona innebär att veterinären opererar bort äggstockar och livmoder. Oftast åker man till veterinären med sin hona på morgonen och får hämta henne på eftermiddagen. Ingreppet brukar ge några stygn på magen och en tratt på huvudet som hindrar henne från att slicka sitt sår. Honan är relativt pigg redan efter några dagar och stygnen kan oftast tas bort efter ungefär tio dagar. Numera kan man också sy med en typ av stygn som försvinner av sig själva.


Vissa veterinärer gör även så kallade titthålskastreringar där ingreppet är mindre. Honan sövs under kastreringen. I Sverige har vi en rekommendation på fyra månader som lägsta lämpliga ålder för kastration av katt. Honan behöver inte få en kull innan hon kastreras.


P-piller

Det finns P-piller för katter, men det är inte alltid en bra långsiktig lösning eftersom det ökar risken för elakartade juvertumörer och livmoderinflamation. P-piller kan medföra en del biverkningar och är inte heller ett helt säkert preventivmedel. Din katt kan kräkas upp pillret eller spotta ut det när du inte ser.


Okastrerad hane

När en hankatt blir mönsmogen börjar urinen lukta extra starkt och för dig som har innekatt är detta ofta mycket tydligt. En okastrerad hankatt som går ute får ett stort revir som den utökar hela tiden. Han är mer stridslysten än en kastrat. Risken är att du får en katt som ofta råkar i slagsmål och som är borta under långa perioder. Hanen kan också bidra till att fler oönskade katter föds i grannskapet.


Du som har hankatten inne kan få besvär med urinmarkering, det vill säga att hankatten kissar in sitt revir inomhus. Han blir rastlös, kan matvägra och kallar på honor ofta och högt.


Kastrering av hankatt

På en hankatt är det ett enkelt ingrepp. Katten sövs och är oftast som vanligt igen några dagar efter ingreppet. Just eftersom ingreppet är mindre på en hankatt än på en honkatt kostar det också mindre än att kastrera en honkatt.


Ta hand om din nykastrerade katt

Tänk på att en katt som fått lugnande eller har varit sövd har svårt att hålla värmen. Lägg din katt på ett varmt ombonat ställe och låt den hämta sig i lugn och ro. Var sedan vaksam på hur mycket din katt äter tiden efter kastrationen. En kastrerad katt går lätt upp i vikt och det är därför klokt att ha koll på kattens vikt för att kunna justera mängden foder. Ibland kan det vara aktuellt att även byta till ett lättare foder.


Källa: Agria